Pčelinji vosak


pelinji vosak janjiVosak luče pčele radilice iz voštanih žlezda. Vosak pčelama šluži za izgradnju saća. Za proizvodnju 1 kg voska pčele utroše oko 4 kg meda. Pčelinji vosak se sastoji od masnih kiselina, estara, alkohola i ugljenih hidrata sa visokomolekularnom težinom. Specifična težina voska na temperaturi od 15° C je od 0,956 do 0,969 g/cm3. Tačka topljenja voska se kreće od 56° C do 64° C. Miriše po medu biljakamed sa saem
sa kojih je sakupljen. Rastopljeni vosak ima jači miris od onoga u čvrstom stanju. Dužim stajenjem miris voska se gubi. Boja voska je žuta u svim nijansama, od svetložute do tamnožute. Pčelinji vosak je od davnina prisutan u narodnoj medicine. Upotrebljavao se za lečenje kožnih bolesti, lečenje rana, jačanje desni itd. U zapadnim zemljama naveći potrošač voska je koumetička industrija.
Naše pčelarsko gazdinstvo je u prilici da vam ponudi izvesne količine voska. Pored čistog voska možete poručiti i bagremov med sa voskom, bagremov med sa voštanim poklopcima, livadski med sa voskom i  livadski med sa voštanim poklopcima.

 

Anketa

Kako ste saznali za nas ?
 

Google Oglasi

Ko je na mreži

Imamo 1 gost na mreži